Menu Sluiten

Kleur temperatuur

Dat het stroomverbruik een belangrijke rol speelt is duidelijk maar denk bij de aanschaf van led verlichting ook aan de kleur temperatuur. Dit is het soort licht dat een led uitstraalt.

Welke tintlicht een lichtbron uitzendt, wordt aangegeven door de kleur temperatuur. Om dit te meten wordt Kelvin (K) gebruikt. Hoewel er bepaalde verlichtingskleuren bestaan, zoals rood, geel en blauw, geeft de meerderheid van de lampen wit licht. Dit kan echter variëren van fel zonlicht tot zeer warm wit licht. De kleur van het licht is warmer (roder) naarmate het Kelvin-getal lager is. Omgekeerd geldt als vuistregel dat een lichte tint kouder (blauwer) wordt naarmate de Kelvin-waarde hoger is. Vergeleken met LED verlichting in een zakelijke omgeving straalt een LED lamp die sfeer moet creëren bijvoorbeeld veel warmer licht uit.

De beste kleur temperatuur is afhankelijk van een aantal variabelen. Voordat u LED verlichting in een kamer plaatst, moet u beslissen welk soort verlichting u wilt gebruiken en wat uw belangrijkste verlichtingsdoelstellingen zijn. Om het gemakkelijker te maken, hebben we hieronder per kleurtemperatuur de meest cruciale details uiteengezet.

Ter indicatie, een standaard gloeilamp is ongeveer 2700 graden Kelvin.

kleur temperatuur

(K = Kelvin)
Extra warm wit : < 2200 K
Warm wit : 2400 – 2700 K
Neutraal wit : 3000 – 3200 K
Koel wit : 5000 K
Extra koel wit : > 8000 K

Is verlichting met LED’s ongezellig en koud?

Nee, LED verlichting is helemaal niet ongezellig en koud! Toen LED verlichting voor het eerst op de markt kwam, was deze vaak verkrijgbaar in lichte kleuren met een iets koelere of frissere toon. Qua kleurtemperatuur kun je dat gelijkstellen aan 4000 Kelvin. De alternatieven die tegenwoordig beschikbaar zijn, zijn veel gevarieerder als het gaat om kleurtemperatuur. Voor de sfeerverlichting is het mogelijk om te kiezen voor warm wit licht (3000K) of extreem warm wit licht (1700K – 2700K). Daarnaast zijn er diverse armaturen en lampen verkrijgbaar bij daglicht (6500K). Deze zijn geschikt voor heel verschillende toepassingen en omstandigheden.

1 reactie

  1. Ray

    Bij de eerste generatie led lampen waren de kleuren veel te wit en dus eigenlijk niet mooi.

    Gelukkig zijn deze problemen allemaal verholpen en is led verlichting in bijna iedere kleur temperatuur te verkrijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *