Menu Sluiten

Led verlichting misverstanden

Led verlichting misverstanden, wat is waar en wat is niet waar. Een overzicht van veel besproken onderwerpen betreffende led lampen.

Led verlichting misverstanden
 • LED verlichting is prijzig
  Misverstand: Een algemene overtuiging is dat LED verlichting te duur is.
  Waarheid: LED lampen verbruiken minder energie en gaan veel langer mee dan conventionele gloeilampen of spaarlampen, ook al zijn de aanschaf kosten wellicht hoger. Op de lange termijn gerekend zijn ze dus niet duurder maar zelfs goedkoper. Dit omdat ze veel minder snel vervangen hoeven te worden.
 • LED verlichting is te koud en te helder.
  Misverstand: LED lampen produceren alleen kil, helder wit licht.
  Eigenlijk bestaat er voor LED lampen een breed spectrum aan kleurtemperaturen, variërend van warm wit (vergelijkbaar met gloeilampen) tot koud wit en zelfs daglicht. Dit betekent dat ze op verschillende manieren kunnen worden toegepast, afhankelijk van de functionaliteit en gewenste sfeer.
 • LED lampen zijn niet compatibel met conventionele armaturen.
  Misverstand: LED lampen zijn niet compatibel met de huidige armaturen en fittingen.
  Op dit moment zijn de meeste LED lampen gemaakt om in gewone fittingen te passen. Voor bijna elk soort lamp, inclusief schroef- en bajonetfittingen en bijzondere vormen zoals kaars- en spotlampen, is een LED-vervanger verkrijgbaar.
 • Led verlichting misverstanden, ze zijn niet dimbaar
  Misverstand: Het is niet mogelijk om LED lampen te dimmen.
  Waarheid: LED lampen kunnen wel degelijk gedimd worden. Alleen dient bij de aanschaf erop gelet te worden dat het een dimbaar exemplaar is. Ook is er een dimmer nodig die voor led lampen is gemaakt. Conventionele dimmers kunnen flikkeren of hebben een smal dimbereik, waardoor ze niet geschikt zijn voor LED verlichting.
 • In LED lampen zijn gevaarlijke stoffen aanwezig
  Misverstand: Kwik en andere gevaarlijke chemicaliën zijn aanwezig in LED verlichting.
  Waarheid: LED lampen bevatten GEEN kwik of andere gevaarlijke stoffen, in tegenstelling tot bepaalde andere spaarlampen. Hierdoor zijn ze veiliger te verwijderen en minder schadelijk voor het milieu.
 • LED lampen worden veel te warm
  Misverstand: LED lampen worden heet.
  Waarheid: LED lampen geven nog steeds warmte af; dit wordt aangegeven aan de onderkant van de lamp, ook al produceren ze veel minder warmte dan traditionele lampen. Om de LED lamp goed te laten werken, moet er voldoende warmteafvoer zijn.
 • De gezondheidseffecten van LED verlichting zijn schadelijk.
  Misverstand: LED verlichting kan schadelijk zijn voor de gezondheid en het gezichtsvermogen.
  Waarheid: Hoogwaardige LED lampen voldoen aan strenge regelgeving en zijn veilig. Het is niettemin waar dat langdurig gebruik van slecht ontworpen LED’s, zoals die met een hoog blauwlichtgehalte, de ogen kan belasten. Dit probleem kan worden verminderd door LED lampen met lagere kleurtemperaturen en hoge CRI’s (kleurindex waarde) te selecteren.