Menu Sluiten

Levensduur

levensduurLed lampen gaan in de praktijk zo’n 30.000 tot 50.000 branduren mee. Dat is ruim 4 jaar constant branden. Natuurlijk laat je de verlichting niet altijd branden maar alleen dan als het nodig is wat neer komt op ongeveer 20 jaar gebruik.

Factoren die de levensduur van led verlichting kunnen beinvloeden

De belangrijkste factor die de levensduur beinvloed van een led lamp is dat de warmte goed afgevoerd wordt. Fabrikanten moeten dus ervoor zorgen dat de led lamp zo ontwikkeld wordt dat deze zijn warmte goed kwijt kan, meestal doen ze dit door de behuizingen van aluminium te maken. De kwaliteit van de gebruikte elektronica materialen is ook belangrijk..

Ook het vermogen speelt een belangrijke rol, hoe hoger het vermogen hoe korter de levensduur. Geen nood spaarlampen, gloeilampen en alle andere elektronische apparaten hebben dit ook. Vergelijk het maar met een auto, hoe sneller je rijdt en hoe meer je hoge toeren maakt des te sneller slaat slijtage toe.

De eerste led lampen die uitkwamen tussen 2005 en 2007 hadden nogal wat problemen wat betreft vroegtijdig uitval. Inmiddels anno 2014 zijn al deze problemen verdwenen.

Branduren ten opzichte van tradionele gloeilampen en spaarlampen

Ter vergelijking : een gloeilamp gaat gemiddeld 1000 uur mee en een spaarlamp heeft een levensduur van 6.000 – 15.000 uur, afhankelijk van merk.
2 gedachten over “Levensduur

 1. Janssens

  Geachte, graag wou ik weten wat de invloed is bij ledverlichting voor de talrijke schakelingen op te vangen bij bvb een inkomhal van een appartementsgebouw.

  In welke mate wordt het schakelen beïnvloed op de levensduur?

  • admin

   Het in- en uitschakelen van led verlichting heeft geen invloed op de levensduur waardoor ze prima kunnen worden toegepast in combinatie met licht- of bewegings schakelaars.

   Daarbij heeft led verlichting geen opwarmtijd en hebben ze meteen de volle lichtsterkte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *