Menu Sluiten

PL lamp vervangen door led

Als u kosten wilt besparen op uw energierekening, overweeg dan om uw PL lamp vervangen door LED lampen. Dit kan vooral voordelig zijn voor kantoren, horecagelegenheden en winkels, waar verlichting een belangrijke rol speelt in de sfeer en uitstraling van de ruimte. Ontdek hier hoe u kosten kunt besparen door over te stappen op LED-verlichting.

Toepassingen van PL lampen zijn kantoor ruimtes, winkels en horeca gelegenheden. Doordat deze lampen langdurig branden kunnen de energie kosten aardig stijgen wat dan weer ten kost gaat van de omzet. Bij de meeste armaturen is er geen aanpassing nodig. De PL lamp vervangen door led is daardoor eenvoudig en snel.

Nog een ander voordeel is dat led PL lampen geen opwarmtijd hebben in tegenstelling tot de traditionele fluorescent lampen. Ook het regelmatig dan wel vaak in- en uitschakelen, door middel van bijvoorbeeld een bewegingssensor is voor een PL led lamp geen probleem.

pl lamp vervangen door led, G24 fitting

PL-C met G24 fitting

pl lamp vervangen door led, G23 fitting

PL-S met G23 fitting

Wat zijn PL lampen

Een traditionele PL lamp bestaat uit een buis gemaakt van glas die aan de binnenzijde is voorzien van een fluorescerende stof. Deze buis is onder lage druk gevuld met argon of krypton gas (maar kan ook een combinatie van deze twee zijn) en kwikdamp. Tussen de twee zijden van de buis zitten elektroden waar een gastonlading plaats vindt. Hierdoor gaat de kwikdamp ultraviolet licht produceren die vervolgens door de fluorescerende laag wordt omgezet naar licht zo als wij het kennen.

PL lamp vervangen door led, de oude lampen!

Het moge voor zich spreken dat hierdoor oude PL lampen niet bij het normale huisafval mogen en moeten worden ingeleverd als klein chemisch afval. Het glas, de metalen, het fluorescerende poeder en de kwik worden bij het recyclen teruggewonnen.  Gemiddeld 90 procent van deze stoffen wordt dan hergebruikt in nieuwe producten.

PL lamp vervangen door led is niet de enigste manier om kosten te besparen in bijvoorbeeld zakelijke en openbare ruimtes. Een andere manier om te besparen is door bijvoorbeeld led strips toe te passen.

67 reacties

 1. Tahier ainoel

  Hallo

  Ik wil een aquarium 9 watt lamp vervangen door een 11 watt pl lamp wat heb ik daarbij allemaal nodig en liefst zo klein mogelijk en of het waterdicht is ik heb niet zo een groot bak

  • admin

   De gemiddelde afmeting van een PL lamp is 170 mm in lengte en 30 mm in diameter.
   Een PL lamp is van zichzelf niet waterdicht maar zou eventueel in een waterdichte behuizing gemonteerd kunnen worden.

  • admin

   Voor PL lampen met een G24d-1 fitting kunnen wij geen led alternatief aanbieden. Dit mede door het geringe vermogen en de vorm van de aansluiting is anders.
   fittingen PL lampen

 2. Maisam

  Beste,

  Ik ben op zoek naar een LED vervanging voor de PHILIPS PL-T 4P 57W 4300 lumen 827. Kunt u mij vertellen welke lamp ik daarvoor in de plaats zou kunnen gebruiken?

  Mvg,
  Maisam

 3. Rients

  Hallo,

  Kunt u mij vertellen of er ook een led alternatief is voor de Philips MASTER PL-T-4P 26w/830 (GX24q-3).
  Deze lamp is behoorlijk fel en ik ben tevens benieuwd of het mogelijk is om een minder felle lamp met een iets warmer lichtkleurig als alternatief aan te schaffen. Alvast bedankt voor uw reactie.

  Mvg,

  Rients Nijdam

 4. Marc De Groote

  Ik zoek een LED vervanging voor Osram Dulux S 11W (twee pins) = Philips Master PL-S 11 W (twee pins), met fitting G23. Alle suggesties zijn welkom!
  Vriendelijke dank bij voorbaat
  Marc

 5. JW Kappert

  Is er voor de onderstaande type lamp een Ledlamp beschikbaar?
  Osram Dulux T/E PLUS 32W/830 4P GX24q-3
  ik hoor graag van u

  mvrgr

  JW Kappert

 6. Gerard van der Waal

  Geachte heer/mevrouw, Ik ben op zoek naar een LED vervanger voor de Philips PL7W/82. Het is van belang dat de lamp niet langer is dan 135mm, zoals het origineel.

  Met vriendelijke groet,

  Gerard

 7. Hans de Vries

  In ons trappenhuis bevinden zich armatuurs met daarin 11 watt PL-S 4P lampen en een tridonic voorschakelapparaat kunnen we de PL-S 4P door LED lampen vervangen en de tridonic verwijderen?

 8. Jan Keeman

  Onder de dakgoot zit een pl-s 7W.(2 pens) Die wil ik vervangen door een led lamp.
  Alleen kom ik er achter dat de vsa stuk is.
  Kan ik de vsa gewoon doorverbinden, zodat de led lamp zijn spanning krijgt.
  Of heeft de led lamp de werking van de vsa nodig ?

 9. Chris Etman

  Ik zoek een één op één vervanging van mijn oude PL L 55W/4pins door LED met zo’n laag mogelijk wattage. De Vervangende LED lamp mag ook korter zijn.
  Ik ben erg benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *