Menu Sluiten

Soorten fittingen

Er zijn verschillende soorten fittingen voor lampen, die elk hun eigen kenmerken en voordelen hebben. Een fitting is het onderdeel dat de lamp verbindt met de stroombron en zorgt voor een goede elektrische geleiding. De meest voorkomende soorten fittingen zijn:

 • E27
  Dit is de standaard fitting voor gloeilampen, halogeenlampen en ledlampen. De E staat voor Edison en het getal voor de diameter in millimeters. Een E27 fitting heeft een schroefdraad en een metalen contactpunt aan de onderkant.
 • E14
  Dit is een kleinere versie van de E27 fitting, die vaak gebruikt wordt voor kaarslampen, koelkastlampen en nachtlampjes. Een E14 fitting heeft ook een schroefdraad en een metalen contactpunt aan de onderkant.
 • E40
  Een niet zo veel voorkomende maat is de E40. Deze schroefdraad fitting heeft een diameter van 40 mm.
 • B22
  Ook deze komt niet vaak voor in de particuliere sector. Hij heeft een bajonet sluiting die vooral wordt toegepast in de auto industrie.
 • GU10
  Dit is een fitting voor spotjes, die meestal halogeen of led zijn. Een GU10 fitting heeft twee metalen pinnetjes aan de onderkant, die in een bajonetsluiting passen. Een GU10 fitting heeft een hogere spanning dan een E27 of E14 fitting, namelijk 230 volt.
 • GU5.3
  Dit is een andere fitting voor spotjes, die ook halogeen of led kunnen zijn. Een GU5.3 fitting heeft ook twee metalen pinnetjes aan de onderkant, maar deze zijn dunner en langer dan die van een GU10 fitting. Een GU5.3 fitting heeft een lagere spanning dan een GU10 fitting, namelijk 12 volt. Daarom heeft deze fitting een transformator nodig om op het lichtnet te kunnen werken.
 • G9
  Dit is een fitting voor kleine steeklampjes, die vaak halogeen of led zijn. Een G9 fitting heeft twee metalen lusjes aan de onderkant, die in een klemmetje passen. Een G9 fitting heeft ook een hogere spanning dan een E27 of E14 fitting, namelijk 230 volt.
Soorten fittingen

Het is belangrijk om de juiste fitting te kiezen voor je lamp, want niet elke fitting past op elke lampvoet of armatuur. Ook moet je rekening houden met het vermogen en de lichtkleur van de lamp, die kunnen verschillen per soort fitting.
2 reacties

 1. Angeline Wessel -

  Hallo led lampen
  Im ben op zoek naar led lamp voor in Philips buiten lamp met schemerschakelaar er zit nu een pl 9w in?
  Met vr gr A.W.

  • admin

   Voor een PL lamp met een vermogen van 9 Watt zijn diverse led uitvoeringen verkrijgbaar.
   Dit is afhankelijk van het soort PL-C of PL-S, de fitting en het aantal pinnen.
   Kijk op onze PL lampen pagina voor de diverse uitvoeringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *