Menu Sluiten

Twee grote misverstanden over led verlichting

Led verlichting wordt steeds vaker toegepast maar helaas zijn er nog steeds mensen die twijfelen om over te stappen. En dat terwijl led verlichting stukken zuiniger is dan andere lampen. Onderstaand de opheldering van de twee grootste misverstanden.

Nee, led verlichting heeft geen slechte kleurweergave.

De kleurweergave van een led lamp wordt aangegeven in CRI, wat staat voor Color Rendering Index. Deze waarde, in een schaal van 0 tot 100 procent, geeft aan het nauwkeurig de kleur is. De hoogte van de CRI waarde is daarbij bepalend, hoe hoger hoe beter.

Led lampen met een CRI waarde tussen de 80 en 89 hebben een normale kleurweergave en zijn geschikt voor nagenoeg alle toepassingen. De hogere waardes zijn voor toepassingen waar perfect licht nodig is. Denk bijvoorbeeld aan waar met kleur en verf gewerkt wordt maar ook bijvoorbeeld winkel etalages om de producten perfect uit te laten zien.

Nee, niet alleen kille en koude kleuren.

Ook dit is een groot misverstand. De eerste led lampen die in de handel kwamen waren inderdaad alleen maar in de (blauwachtige) koude witte kleuren te krijgen. Inmiddels is de techniek sterk veranderd en is led verlichting in alle mogelijke kleurtemperaturen verkrijgbaar.

Deze kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin een geeft aan welk soort licht wordt uitgestraald. Variërend van zeer warm tot daglicht wit. Een lage Kelvin waarde geeft een warme (rode) kleur en een hoge waarde straalt daglicht uit.

  • Kleurtemperatuur 1700 – 2700 Kelvin
    Dit is (zeer) warm wit en wordt veelal toegepast in hotels, restaurants en woningen voor een gezellige sfeer.
  • Kleurtemperatuur 3000 – 4000 Kelvin
    Een neutrale wit kleur die geschikt is voor toepassingen in kantoren, winkels en showrooms waar een goede lichtopbrengst vereist is.
  • Kleurtemperatuur 6000 Kelvin
    Deze led lampen geven een koel daglicht kleur. Worden hoofdzakelijk toegepast in de industrie zoals fabrieken, productiehallen, magazijnen en kantoren. Deze lichtkleur bevorderd namelijk de concentratie.
Geplaatst in kleurtemperatuur, kleurweergave

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *