Menu Sluiten

Verschil Lumen en Lux

Uitleg wat het verschil tussen Lumen en Lux is. Hoewel zowel lumen als lux meeteenheden zijn die in de verlichtingsindustrie worden gebruikt, zijn ze niet hetzelfde:

verschil lumen en lux

Lumen

De totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt, wordt gemeten in lumen (lm). Anders gezegd: lumen vertegenwoordigt de totale lichtopbrengst van een lamp, onafhankelijk van de verlichtingslocatie.

Wat onderscheidt een watt van een lumen?
“Een eenheid voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht (voor het menselijk oog) van een lamp of ander type lichtbron” is hoe een lumen wordt gedefinieerd. Anders gezegd: de lichtopbrengst van een lichtbron is gelijk aan het aantal lumen! Watt valt hier niet onder. Watt wordt gebruikt om het energieverbruik van een lamp te beoordelen, en niet de lichtopbrengst.

Hoe kan het Wattage worden omgezet naar Lumen?
Je hoeft bij de aanschaf van nieuwe lampen geen rekening meer te houden met het Wattage. De gewenste lichtopbrengst wordt nauwkeurig aangegeven met het aantal Lumen.

Lux

De verlichtingssterkte op een bepaald oppervlak wordt gemeten in lux. Het meet de hoeveelheid licht die een bepaalde ruimte binnenkomt. Lux wordt als volgt berekend: lx = lm/m2, dit zijn de lumens gedeeld door de oppervlakte in vierkante meters.

De werkelijke hoeveelheid licht op een oppervlak of gedefinieerd gebied op een bepaalde afstand wordt weergegeven door de Lux-waarden. Daarom is het de meest nauwkeurige methode om de werkelijke lichtopbrengst van een lamp op een werkplek te bepalen.

Verschil Lumen en Lux in het kort

Kort gezegd vertegenwoordigen lumens de totale hoeveelheid licht die uit een bron komt, terwijl lux de hoeveelheid licht vertegenwoordigt die op een bepaald gebied schijnt. Het is cruciaal om te beseffen dat, omdat lux afhankelijk is van de verspreiding van licht over een oppervlak, hetzelfde aantal lumen op verschillende afstanden van een lichtbron kan resulteren in verschillende lux waarden.

Geplaatst in Lumen, Lux

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *