Menu Sluiten

Voordelen van led verlichting

Eén van de grootste voordelen van led verlichting is dat zij veel minder energie verbruiken dan een traditionele gloeilamp. Hierdoor bespaar je flink op je energie rekening.

Voordelen van led verlichting

Lange levensduur

De levensduur van led lampen is gemiddeld 50.000 branduren. Er zijn zelfs led lampen met een levensduur van 100.000 branduren. Omgerekend bij 4 uur per dag in gebruik gaat een led lamp 50 jaar mee. Ter vergelijking: een gloeilamp gaat 1.000 branduren mee en een spaarlamp 6.000 branduren.

Beter voor het milieu

Led lampen zijn zeer energie zuinig, verbruiken maar liefst 90% minder energie dan een traditionele gloeilamp en gaan 50 keer langer mee. Bovendien zijn led lampen geen chemisch afval, maar kunnen gewoon bij het gewone huisvuil.

Het energieverbruik in de wereld neemt alsmaar toe, met bijbehorende klimaatveranderingen. Ten opzichte van de gloeilamp is bij 3 LED-lampen de jaarlijkse CO2-uitstoot 120 kg minder. Dat komt overeen met 6 bomen per jaar!

Na inschakelen volle lichtopbrengst

Led lampen hebben geen opwarmtijd zoals bij een spaarlamp of TL-lamp. Na inschakelen hebben zij meteen de volle lichtopbrengst. Ook weer één van de vele voordelen van led verlichting.

Minder warmte ontwikkeling

De warmteontwikkeling bij led lampen is veel minder dan een bij een gewone lamp. Gloeilampen produceren 90% warmte en 10% licht. Bij led lampen is dit slechts 10% warmte en je kunt ze aanraken zonder de handen te verbranden. Dit maakt een led lamp een efficiënte, volwassen- en kindvriendelijke verlichting.

Kosten besparende voordelen van led verlichting

Betaalbaarheid van de LED-lamp zit hem in het feit dat het product in aanschaf duurder is, maar de besparing op de energienota maakt deze aanschaf meer dan de moeite waard. Eén LED-lamp bespaart jaarlijks gemiddeld 55 kWh, dit komt momenteel overeen met € 12,- op jaarbasis (huidige energieprijs is € 0,22 per kWh). Met de besparing op uw energienota, heeft u deze lamp in binnen 2 jaar terugverdiend, terwijl u de komende 35 jaar geen nieuwe lamp hoeft te kopen en de besparing op uw energienota jaarlijks stijgt.

Voordelen van led verlichting, zeer goed rendement

50% van de opgenomen energie wordt omgezet in licht. Een spaarlamp bijvoorbeeld zet 35% om in licht en bij een gloeilamp is dat maar 10%. Oftewel 90% van de energie van een gloeilamp wordt omgezet in warmte, waar een lamp eigenlijk niet voor bedoeld is (hij moet immers licht geven).

Tril en schokbestendig

Gloeilampen hebben een zeer gevoelige gloeidraad die bij vallen of schokken snel breekt waardoor de lamp onbruikbaar wordt. Led lampen hebben dit niet.

Dimbaar

Met een led verlichting dimmer is dit mogelijk, eentje die dimt op basis van pulsbreedte modulatie. Het kan niet met een conventionele dimmer die de spanning verlaagd.

Stralingsvrij

Led-verlichting geeft geen ultraviolette of infrarode straling af. Dat maakt de lichtgevende diodes geschikt voor toepassingen in voeding of textiel, of om oude voorwerpen in musea te verlichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *