Menu Sluiten

Wat is een LED

wat is een ledEen led is een elektronische component, een halfgeleider die licht uitzendt als er een elektrische stroom in doorlaatrichting doorheen wordt gestuurd.

Het woord led was oorspronkelijk een afkorting van light emitting diode, in het Nederlands: licht emitterende diode. Vandaag de dag is het woord zo ingeburgerd dat het niet meer als een afkorting gevoeld wordt. De Nederlandse Taalunie heeft om die reden besloten dat het woord zonder hoofdletters geschreven moet worden (vergelijkbaar met radar). In het Engels schrijft men LED, wat wordt uitgesproken als el-ie-die.

Uitgevonden in 1927

De eerste led werd in 1927 uitgevonden door Oleg Vladimirovich Losev, die ontdekte dat diodes licht uitstraalden wanneer er stroom doorheen werd gestuurd. Hij publiceerde details over zijn ontdekking in een Russisch tijdschrift en vroeg patent er op aan. Dit bleef vreemd genoeg onopgemerkt tot 1962, het jaar waarin Nick Holonyak een werkende led ontwikkelde.

Kleuren

Op dit moment zijn ze in de volgende kleuren beschikbaar :

Rood
Infrarood
Diep rood
Oranje
Amber
Geel
Groen
Blauw
Ultraviolet
Wit

Twee en meer kleuren LED’s

Ook bestaan er tweekleuren led’s. Dit zijn normale behuizingen waarin echter twee led’s zijn ge├»ntegreerd die een verschillende kleur, veelal rood en groen, hebben. Door beide kleuren te laten oplichten ontstaat geel. Tweekleurenleds kunnen twee of drie pootjes hebben.

Een tweekleuren led met twee pootjes wordt wel heen-en-weer led genoemd, de kleur verandert door de polariteit van de stroom om te keren. Door de led op wisselstroom aan te sluiten ontstaat een mengkleur.
Met drie pootjes kan elke mengkleur van rood en groen gemaakt worden door de stroom door de twee led’s apart te regelen (sturen).

Verder zijn er led’s met meer dan twee kleuren op de markt, waaronder de full-colour RGB-led, die een rode, een groene en (meestal twee) blauwe led’s bevat waarmee het volledige kleurenspectrum bestreken kan worden. Ze worden onder andere toegepast in grote lichtkranten en beeldschermen en in bepaalde designmeubelen.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *