Menu Sluiten

Wat is een LED

wat is een led

Een led is een elektronische component, een zogeheten halfgeleider. Doordat elektrische stroom in doorlaatrichting gaat ontstaat licht.

Het woord led was oorspronkelijk een afkorting van light emitting diode, in het Nederlands: licht emitterende diode. Vandaag de dag is het woord zo ingeburgerd dat het niet meer als een afkorting gevoeld wordt. Vergelijkbaar met radar heeft de Nederlandse Taalunie besloten deze niet met hoofdletters te gebruiken.

Uitgevonden in 1927

Oleg Vladimirovich Losev heeft in 1927 de eerste led uitgevonden. Door stroom er doorheen te sturen ontdekte hij dat diodes licht uitstraalden. Hij publiceerde details over zijn ontdekking in een Russisch tijdschrift en vroeg patent er op aan. Dit bleef vreemd genoeg onopgemerkt tot 1962, het jaar waarin Nick Holonyak een werkende led ontwikkelde.

Kleuren

Op dit moment zijn ze in de volgende kleuren beschikbaar :

Rood
Infrarood
Diep rood
Oranje
Amber
Geel
Groen
Blauw
Ultraviolet
Wit

Twee en meer kleuren op een led

Ook bestaan er tweekleuren led’s. Dit zijn normale behuizingen waarin echter twee led’s zijn geïntegreerd die een verschillende kleur, veelal rood en groen, hebben. Door beide kleuren te laten oplichten ontstaat geel. Tweekleuren led’s kunnen twee of drie pootjes hebben.

Een tweekleuren uitvoering met twee pootjes wordt wel heen-en-weer led genoemd, de kleur verandert door de polariteit van de stroom om te keren. Door deze op wisselstroom aan te sluiten ontstaat een mengkleur. Door de stroom door de twee led’s apart te regelen (sturen) kan elke mengkleur van rood en groen onstaan.

Verder zijn er led’s met meer dan twee kleuren op de markt, waaronder de full-colour RGB-led, die een rode, een groene en (meestal twee) blauwe led’s bevat waarmee het volledige kleurenspectrum bestreken kan worden. Deze kom je in diverse toepassingen tegen zoals grote lichtkanten en beeldschermen. Andere voorbeelden zijn design meubelen, trapverlichting en plafonds.

Al met al, led’s kent vele toepassingen. Bijvoorbeeld ook in de auto industrie, denk hierbij aan rem lichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *